На 5 май 1921 г., се състои дебютът на един парфюм,

...
На 5 май 1921 г., се състои дебютът на един парфюм,
Коментари Харесай

Един легендарен парфюм на 102: Chanel No. 5 от сиропиталището до световната слава

На  5 май 1921 година , се състои дебютът на един парфюм, трансформирал се в синоним на грациозност и класа .

Шанел № 5 е измежду най-популярните аромати в историята и дължи своята популярност на цялостен тим от звезди, най-прочутата от които е Мерилин Монро . Попитана от списание Marie Claire „ Какво носите в леглото? “, тя дава отговор: „ Шанел No. 5, несъмнено! “ .

Chanel No. 5 е считан за същинска гражданска война , защото до този миг се приемала наклонността при парфюма да доминира единствено една съставна част, а той да не съдържа синтетични съставни елементи. Над „ топла, дървесна основа “ се сливат флорални аромати, а основаването на формулата също обгръща No. 5 в митове .

Разработен от парфюмериста Ернест Бо по поръчка на Габриел Коко Шанел , счита се, че No. 5 е повлиян от прясно спално долни дрехи и миризмата на жълтия сапун, употребявани от девойките в сиропиталището, където отраства Шанел. Мадмоазел моли Бо да сътвори мирис, който да накара „ неговият притежател да мирише на жена, а не на роза “ . Пораждат се клюки, че съвършеното съчетание на естествените съставки със синтетични вещества се дължи на лабораторна неточност поради инцидентно невъздържание с алдехиди.

Според една от легендите Ернест Бо създава аромата за различен прочут парфюмерист, Франсоа Коти. Забавянето на плана обаче съответствува с желанието на Коко Шанел да се снабди с мирис за своята фешън къща , за наслада на милиони дами, които са се докоснали до аромата.

За задачата Бо показва няколко образци, а Коко се стопира на петата подред и пожелава да бъде прибавен жасмин от Грас , една от най-луксозните и скъпи първични материали за парфюми в света. Изборът на госпожица Шанел ражда поредна версия, обогатена и от обстоятелството, че зодиакалният ѝ знак, Лъв, който е пети подред в зодиака, също е обвързван с петицата от заглавието .
 Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел  Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел  Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел  Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел
Ако е истина, че една емблематичната марка има пет основни детайла: амбициозна, със мощна образна еднаквост и личност, властваща над цялото общество и персонална връзка, които потребителите изпитват към нея, то Chanel No 5 покрива всички условия, означават от.

Затова и сходен артикул надвишава елементарната покупка. Този парфюм легенда е описван като „ изтънчен, емблематичен и магически “ , като предлага на потребителите си магия даже единствено посредством притежаването му.

Точно като аромата, истинският флакон на Chanel е бил обикновен и минималистичен „ като лабораторен флакон “ . От 20-те години на предишния век насам дизайнът е модифициран единствено осем пъти.

Затова пък описът със звезди, рекламирали парфюма през годините, е дълъг. В него се подреждат Сузи Паркър, Катрин Деньов, Жизел Бюндхен, Одри Тоту, Брад Пит, Марион Котияр, Кийра Найтли, Лили-Роуз Деп , а една от най-скъпите акции е през 2004 година с присъединяване на Никол Кидман . Тогава Баз Лурман режисира 3-минутен клип, възлизащ на 33 милиона $ или към 300 хиляди флакона от парфюма. Изглежда, че всичко си е коствало, щом Chanel съумява да се трансформира от дребен магазин на шапки в фешън колос за милиарди.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР